Mobile menu trigger

Vragen
Gr hero vragen
Hieronder staan de antwoorden op veel gestelde vragen over ons en onze diensten. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld aan de hand van vragen die gesteld worden aan ons.
Hoe en waar kan ik mijn reconstructie- of nieuwbouw plannen aanmelden voor de gezamenlijke aan -of verlegging van nutsvoorzieningen, zodat GROND’G deze voor u coördineert?

Er zijn 2 manieren waarop dit kan:

1. rechtstreeks bij de Combi Coordinator GROND'G in uw regio, zie website GROND'G: GROND'G - Project aanmelden

2. via een Vooraanmelding Project bij mijnaansluiting.nl: mijnaansluiting.nl - Project aanmelden

Welke Algemene richtlijnen en eisen kent GROND'G bij de aan -of verlegging van hoofdleidingen?
Hoe afkeur van mijn meterkast tijdens de bouw voorkomen kan worden!

Meest voorkomende redenen van afkeur tijdens de bouw zijn: niet wind- en waterdicht zijn van de woning(en); kabel -en leiding tracé niet vrij en/of steigers/ bouwcontainers (nog steeds) aanwezig; invoerbochten van meterkast fout aangelegd; installatiewerk klant aanwezig in zone van de netbeheerders. Dit leidt naast afkeur ook tot extra kosten, verstoring van de planning en een ontevreden klant. Hoe kunt u dit voorkomen?

  1. Maak gebruik van een KIWA gecertificeerde prefab meterkast, deze voldoet altijd aan de norm en is eenvoudig te plaatsen in een vroeg stadium tijdens de bouw als fundering en begane grond vloer gereed zijn. Tevens kunt u kiezen voor een prefab meterkast geschikt voor een bouwaansluiting voor E en Water. Leveranciers zijn te vinden op BRL K22007 gecertificeerde bedrijven (kiwa.com)
  2. Ter voorbereiding van punt 1, raadpleeg tijdig de website van MijnAansluiting.nl (minimaal 26 weken voor geplande start uitvoering): https://www.mijnaansluiting.nl...
  3. Bij gebruik van een authentieke meterkast, houdt rekening met de naleving van de normeringen die landelijk gelden, deze staan beschreven in de NEN2768. Op de website van MijnAansluiting.nl onder de FAQ kunt u hier meer over lezen: Mijnaansluiting.nl - Nuts aansluitingen aanvragen
  4. Binnen 2 tot 3 weken voor het daadwerkelijk aansluiten van het pand komt de combi aannemer ter plekke een schouw doen op de aanwezige meterkast en de toegankelijkheid van het kabel -en leiding tracé. Laat de uitvoerder op de bouw vooraf tijdig contact zoeken met de combi aannemer over de schouw van de meterkast en de status van de meterkast en het tracé.
Aan welke eisen moet mijn meterkast, bouwkast, buitenkast of prefab meterkast in de ruwbouwfase voldoen?

Een meterkast, bouwkast, buitenkast en prefab meterkast in de ruwbouwfase moet voldoen aan de NEN 2768 norm. Bij toepassing van een prefab meterkast in de ruwbouwfase is aanvullend de NTA8769 norm van toepassing. Wat dit precies betekent vindt u op de website van mijnaansluiting.nl onder veelgestelde vragen .

Heeft u Enexis, Cogas, Rendo, Vitens, Watermaatschappij Drenthe (WMD) en Waterbedrijf Groningen (WBG) als netbeheerder? Dan is op de website van deze netbeheerders nog aanvullende informatie te vinden.

Cogas: Aansluitingen - Coteq Netbeheer

Enexis: Richtlijnen meterkast en bouwkast - Enexis Netbeheer

Rendo: Aansluiting - Rendo

Vitens: Wat zijn de regels voor een watermeteropstelling

WMD: Aansluiting - WMD

WBG: Aansluiting - WBG

Hoe zien de GROND'G sleufprofielen eruit bij de (gas -en gasloze) aanleg van kabels en leidingen?
Waar vraag ik tekeningen aan van de ligging van ondergrondse kabels en leidingen?

Gaat u (laten) graven met een machine? Dan bent u wettelijk verplicht vooraf een KLIC-melding te doen. Na de melding ontvangt u kabel- en leidinginformatie van de plek waar u gaat graven. U gebruikt deze informatie om graafschade en gevaarlijke situaties te voorkomen. De informatie moet tijdens het graven op de locatie van het graafwerk aanwezig zijn.

Hiervoor kunt u een aanvraag indienen bij het Kadaster, KLIC (Kabels en Leidingen Informatie Centrum).

Hoe regel ik mijn aansluiting van gas, water, elektriciteit, glasvezel en/of kabel?

Ga dan meteen naar mijnaansluiting.nl.